fbpx

Energie leveren

Een actieve rol in onze duurzame toekomst

De energietransitie is in volle gang. Daarom wordt duurzame energieopwekking steeds belangrijker. Maar wist je dat jij niet alleen energie kunt verbruiken, maar ook actief energie kunt leveren? In deze blog ontdek je de kracht van energie leveren en hoe het een verschil kan maken in de overgang naar een duurzame toekomst.

Definitie van energie leveren

Traditioneel energieverbruik is gebaseerd op het afnemen van energie van het elektriciteitsnet, maar energie leveren gaat een stap verder. Het houdt in dat je zelf energie opwekt en het overschot teruglevert aan het net. Dit maakt jou een producent en leverancier van groene energie. Door energie leveren verminder je niet alleen je afhankelijkheid van het net, maar draag je ook bij aan een duurzame samenleving.

Het opwekken van eigen energie

Er zijn diverse methoden om zelf energie op te wekken. Zonnepanelen, windturbines en warmtepompen zijn instrumenten die energie opwekken We bespreken de voordelen van het opwekken van eigen energie, waaronder kostenbesparingen en het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Ontdek welke opties het beste bij jouw situatie passen en hoe je duurzame energie kunt omarmen.

Teruglevering van energie

Hoe werkt het proces van energielevering aan het elektriciteitsnet? We leggen de werking uit en bespreken de regelgeving en technische aspecten die hierbij komen kijken. Het terugleveren van energie biedt mogelijkheden om je energiemeter terug te laten draaien en een bijdrage te leveren aan een groenere energievoorziening.

Energie leveren aan het elektriciteitsnet wordt geregeld via een systeem dat bekend staat als salderen. Hieronder volgt een beknopte uitleg van het proces van energielevering aan het elektriciteitsnet.

  1. Energieproductie

Als je zelf energie opwekt met behulp van producten, wordt de opgewekte energie direct gebruikt om in je eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien.

  1. Overschot aan energie

Op momenten dat je meer energie produceert dan je verbruikt, ontstaat er een overschot aan energie.

  1. Teruglevering energie

Dit overschot aan energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Je elektriciteitsmeter registreert zowel de energie die je afneemt als de energie die je teruglevert.

  1. Creditering

De energieleverancier crediteert jou voor de teruggeleverde energie. Dit betekent dat de energie die je teruglevert wordt verrekend met de energie die je afneemt. Dit resulteert in een lagere energierekening.

  1. Saldering

In sommige landen of regio’s geldt het principe van saldering. Dit houdt in dat de teruggeleverde energie wordt verrekend tegen hetzelfde tarief als je betaalt voor energie. Met andere woorden, de energie leveren compenseert de energie die je afneemt tegen dezelfde prijs.

  1. Vergoedingstarief energie leveren

In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van een vergoedingstarief voor de teruggeleverde energie. Dit betekent dat je een specifieke vergoeding ontvangt per kilowattuur (kWh) aan energie die je teruglevert. Het vergoedingstarief kan variëren afhankelijk van de regelgeving en het beleid van je energieleverancier of netbeheerder.

Voordelen en overwegingen energie leveren

Ontdek de voordelen van energielevering, zoals het verdienen van geld met groene stroom. We bespreken ook enkele aandachtspunten, zoals de initiële investeringskosten, subsidies en de noodzaak van de juiste apparatuur en installatie. Het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen en te kijken naar de lange termijn voordelen.

Praktische tips voor energielevering

Wil je zelf energie leveren of geld besparen? We geven concrete tips en advies voor mensen die geïnteresseerd zijn in energielevering. Leer meer over het kiezen van de juiste apparatuur, het monitoren van je energieproductie.

Neem contact met ons op voor meer informatie over energie leveren!

Deel dit bericht

Bekijk meer nieuws

Energiebetalingsplicht

Aanscherping energiebesparingsplicht

Vanaf 1 juli 2023 is de installatie van zonnepanelen definitief verplicht volgens de energiebesparingsplicht.
Energie leveren 2023

Energie leveren

Leer wat energie leveren inhoudt, hoe je zelf energie kunt opwekken met zonnepanelen, windturbines en meer. Ontdek de voordelen!
Slimme besparingstips Energie

Vijf slimme energie besparingstips

Leer vijf slimme besparingstips om je energierekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere wereld. We delen graag onze in duurzame oplossingen.
Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen 2023

De mogelijkheden van subsidie zonnepanelen 2023 zijn eindeloos. Wij helpen je bij het vinden van de juiste subsidie voor jouw zonnepanelen.
Groene stroom weiland

Groene stroom

Ontdek hoe hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, water en biomassa worden omgezet in elektriciteit zonder schadelijke uitstoot van broeikasgassen.
Warmtepomp duurgroei

Warmtepomp

De warmtepomp is een goede aanvulling op zonnepanelen. Wat is een warmtepomp is, hoe werkt hij en waarom zou je er een moeten hebben?