fbpx

Groene stroom

De zon schijnt fel aan de horizon en de wind waait door de velden van Nederland. Het platteland is bedekt met zonnepanelen en windmolens draaien. Dit is een voorbeeld van groene stroom in de praktijk. Hernieuwbare energiebronnen die worden gebruikt om elektriciteit op te wekken, zonder de schadelijke uitstoot van broeikasgassen. Groene energie is belangrijke vorm van energie die steeds meer aandacht krijgt. Waarom, hoe en wat de voordelen van groen zijn, leggen wij uit in deze blog.

Wat is groene stroom?

Stroom die wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen labelen wij als ‘groen’. Voorbeelden van hernieuwbare energiebronnen zijn:

  • Zonlicht
  • Windkracht
  • Waterkracht
  • Biomassa
  • Geothermische energie. 

Elektriciteit kan ook opgewekt worden uit fossiele brandstoffen, zoals steenkool, olie en gas. In tegenstelling tot deze energie produceert groene stroom geen schadelijke uitstoot van broeikasgassen. Groene stroom is dus een duurzame en milieuvriendelijke bron van energie.

Hoe werkt groene stroom?

Deze vorm van stroom wordt op verschillende manieren opgewekt, afhankelijk van de hernieuwbare energiebron. 

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, terwijl windturbines de energie van de wind gebruiken om elektriciteit op te wekken. Waterkrachtcentrales benutten de energie van stromend water, waar biomassa-installaties organisch materiaal gebruiken om warmte en elektriciteit te produceren. Geothermische energie maakt gebruik van de warmte uit de aardkorst om elektriciteit op te wekken. 

Groene stroom wordt vervolgens geïntegreerd in het elektriciteitsnet en kan worden gebruikt door consumenten en bedrijven.

Redenen om voor groene stroom te kiezen

Er zijn diverse overtuigende beweegredenen om te kiezen voor groene stroom. Wij van Duurgroei delen graag de 3 meest voorkomende redenen met je: 

1. Bijdragen aan een beter milieu

Allereerst draagt het bij aan de strijd tegen klimaatverandering. In tegenstelling tot grijze stroom ontstaat er bij het opwekken van groene stroom geen schadelijke emissies. Hiermee wordt de negatieve impact op het milieu verminderd en draag je bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit.

2. Toekomstig besparen

Een investering in groene stroom is een toekomstige besparing. Het is steeds aantrekkelijker om te investeren in groene stroom. Subsidies en belastingvoordelen helpen de initiële kosten te verlagen. Met de investering krijg je lagere energierekeningen.

3. Made in Holland

Groene stroom bevordert energieonafhankelijkheid. Op dit moment worden fossiele brandstoffen vaak geïmporteerd. Daarentegen is het kiezen voor duurzame energie lokaal mogelijk. Dit kan de economische afhankelijkheid van andere landen verminderen. Je stimuleert de lokale economie en creëert banen.

Duurgroei voor duurzaamheid

Groene energie is de toekomst. Bij Duurgroei zijn we er trots op dat we hieraan bijdragen. Wij zijn experts in het plaatsen van zonnepanelen en het installeren van warmtepompen. Als bedrijf ondersteunen we de transitie naar duurzame stroom op verschillende manieren.

Door het delen van informatie creëren we bewustwording voor groene stroom. We zorgen dat mensen toegang krijgen tot duurzame energie door het installeren van warmtepompen en zonnepanelen.

Neem contact met ons op voor meer informatie!

Deel dit bericht

Bekijk meer nieuws

Energiebetalingsplicht

Aanscherping energiebesparingsplicht

Vanaf 1 juli 2023 is de installatie van zonnepanelen definitief verplicht volgens de energiebesparingsplicht.
Energie leveren 2023

Energie leveren

Leer wat energie leveren inhoudt, hoe je zelf energie kunt opwekken met zonnepanelen, windturbines en meer. Ontdek de voordelen!
Slimme besparingstips Energie

Vijf slimme energie besparingstips

Leer vijf slimme besparingstips om je energierekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere wereld. We delen graag onze in duurzame oplossingen.
Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen 2023

De mogelijkheden van subsidie zonnepanelen 2023 zijn eindeloos. Wij helpen je bij het vinden van de juiste subsidie voor jouw zonnepanelen.
Groene stroom weiland

Groene stroom

Ontdek hoe hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, water en biomassa worden omgezet in elektriciteit zonder schadelijke uitstoot van broeikasgassen.
Warmtepomp duurgroei

Warmtepomp

De warmtepomp is een goede aanvulling op zonnepanelen. Wat is een warmtepomp is, hoe werkt hij en waarom zou je er een moeten hebben?