fbpx

Subsidie zonnepanelen 2023

De mogelijkheden van subsidie zonnepanelen 2023 zijn eindeloos. Daarom kan het landschap van zonnepanelen subsidies in Nederland vaak verwarrend zijn. Ons bedrijf staat klaar om je te helpen bij het navigeren door deze complexe wereld van zonnepanelen subsidies. Lees onderstaande blog!

Waarom zijn subsidies belangrijk?

Subsidies zijn belangrijk voor zonnepanelen. De financiële drempel voor mensen die over willen stappen op groene stroom wordt op deze manier verlaagd. Zonnepanelen kunnen aanvankelijk een grote investering lijken, maar subsidies maken ze toegankelijker en betaalbaarder voor huiseigenaren en bedrijven. Bovendien helpen subsidies bij het bevorderen van de groei van duurzame energie. Dit maakt het voor de overheid makkelijker om hun doelen tegen klimaatverandering te behalen.

Soorten subsidies zonnepanelen 2023

Er zijn verschillende soorten subsidies beschikbaar voor zonnepanelen. Dit hangt af van het land en de regio waar je woont. Hier zijn enkele voorbeelden:

1. Salderingsregeling

De salderingsregeling is een belangrijke vorm van subsidie voor zonnepanelen. Door deze regeling krijgen mensen die zonnepanelen op hun dak hebben geïnstalleerd een vergoeding voor de stroom die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Deze vergoeding is gelijk aan het tarief dat zij betalen voor de stroom die zij afnemen van het net. Zo kunnen zij hun energierekening verlagen en besparen op hun energiekosten.

Het is echter wel belangrijk om te weten dat de Nederlandse overheid vanaf 2025 de salderingsregeling gaat afbouwen. Dit betekent dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom geleidelijk zal afnemen, wat invloed kan hebben op de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen.

2. Fiscale voordelen

Vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen 0%. Je betaald dus geen btw meer op de materiaal- en arbeidskosten. Dit nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geplaatst op woningen of bijgebouwen van een woning.

Daarnaast heb je ook te maken met subsidies als de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

EIA

De EIA is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Met deze regeling kan een deel van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst, waardoor er minder belasting hoeft te worden betaald.

Met de EIA kunnen bedrijven 45,5% van de investeringskosten van duurzame energie-investeringen aftrekken van hun fiscale winst. Meer informatie over de EIA is te vinden op de website van de belastingdienst.

KIA

De KIA is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in bedrijfsmiddelen, waaronder duurzame energie-installaties vallen. Met deze regeling kan een percentage van de investeringskosten worden afgetrokken van de fiscale winst, waardoor er minder belasting hoeft te worden betaald.

Het woord ‘kleinschaligheid’ in de KIA geeft het al aan. In tegenstelling tot de EIA kan je met de KIA tot maximaal 28% van de investering in zonnepanelen worden afgetrokken van de winst.

3. Energiebespaarlening

Met de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds kun je goedkoop geld lenen. Uiteraard om energiebesparende maatregelen te treffen, waaronder het aanschaffen van zonnepanelen. Je kunt tussen de €1.000 en €25.000 lenen, of tot €65.000 als je je woning renoveert tot een Nul op de Meter woning.

Het geleende bedrag mag voor 100% gebruikt worden om te investeren in zonnepanelen. Voorwaarden zijn dat je eigenaar en bewoner moet zijn van een bestaande woning en dat je de zonnepanelen laat plaatsen door een erkende installateur. De lening vraag je aan via een online aanvraagformulier op de site van het Nationaal Warmtefonds. De rentevoet blijft ongewijzigd tijdens de volledige looptijd van de lening (7 tot 20 jaar).

4. SDE+ subsidie zonnepanelen

Met de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) kun je subsidie aanvragen voor de productie van duurzame energie. Deze subsidies zijn beschikbaar voor bedrijven en (non-profit) instellingen die zonnepanelen willen aanschaffen. 

Van 6 juni 2023 tot en met 6 juli 2023 is het mogelijk om je hiervoor aan te melden. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van diverse factoren, zoals het type en de grootte van de installatie, de kostprijs en de gereduceerde CO2-uitstoot.

5. SCE subsidie zonnepanelen

De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is bedoeld voor coöperaties die gezamenlijk duurzame energie opwekken. Deelnemers ontvangen gedurende 15 jaar een bedrag per geproduceerde kWh, en zijn vrijgesteld van energiebelasting. 

Het budget voor 2023 is €150 miljoen, en enkel zonnepanelen-installaties met een piekvermogen tussen 15 kWp en 500 kWp komen in aanmerking. Vergunningen zijn verplicht, en er zijn wettelijke documenten nodig voor de aanvraag. 

6. ISDE subsidie zonnepanelen

De ISDE subsidie  staat voor Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Deze is bedoeld om duurzame energieopwekking te stimuleren en het gas- en elektriciteitsverbruik te verminderen. In 2023 is er een budget van maar liefst € 350 miljoen beschikbaar voor duurzame investeringen. De ISDE subsidie is er voor:

  • Zonneboilers
  • Warmtepompen
  • Aansluiting op een warmtenet (voor VvE’s)
  • Windturbines
  • Zonnepanelen

Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen een beroep doen op deze subsidie. Er zijn verschillende regels voor de segmenten. Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan gerust contact met ons op. Onze deskundige zonnepanelen-experts staan klaar om je verder te helpen.

7. Lokale subsidies

Naast de landelijke subsidies zijn er ook vaak lokale subsidies beschikbaar. Lokale subsidies worden aangeboden door verschillende gemeenten en provincies. Voorbeelden van deze subsidies zijn de:

  • Duurzaamheidslening
  • Stimuleringsregeling

Hiermee kun je goedkoop geld lenen voor de aanschaf van zonnepanelen of de renovatie van je woning. Het is belangrijk om te weten dat deze subsidies per gemeente verschillen. Het is daarom altijd verstandig om onderzoek te doen naar welke subsidies beschikbaar zijn in jouw specifieke regio.

Tips om het meeste uit je zonnepanelen subsidie 2023 te halen

Het kan nog best lastig zijn om alle regelingen en voorwaarden goed te begrijpen. Maar geen zorgen, wij van Duurgroei helpen  je hier graag bij. We geven je graag enkele tips om het meeste uit je zonnepanelensubsidie te halen!

Onderzoek en vergelijk verschillende subsidies: door de hoeveelheid subsidies is het de moeite waard om te onderzoeken welke subsidie het meest geschikt is voor jouw situatie.

Kies de juiste grootte van de zonnepaneleninstallatie: zorg ervoor dat je een zonnepaneleninstallatie kiest die past bij je energiebehoefte en budget. Een installatie die te groot is, kan resulteren in onnodige kosten en een te kleine installatie kan resulteren in een tekort aan energie.

Vergelijk offertes van verschillende zonnepaneleninstallateurs: zorg ervoor dat je offertes van verschillende zonnepaneleninstallateurs vergelijkt om ervoor te zorgen dat je de beste prijs en kwaliteit krijgt.

Denk aan de lange termijn: zonnepanelen gaan lang mee, dus overweeg de lange termijn kosten en voordelen bij het kiezen van een installatie.

Houd rekening met onderhoudskosten: zonnepanelen hebben regelmatig onderhoud nodig, dus zorg ervoor dat je rekening houdt met deze kosten bij het bepalen van je budget.

Vraag om advies: vraag advies aan een erkende zonnepaneleninstallateur of aan je gemeente om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt en het meeste uit je zonnepanelensubsidie haalt.

We hopen dat deze informatie je helpt bij het vinden van de juiste subsidie voor jouw zonnepanelen. Mocht je nog vragen hebben of meer informatie willen, neem dan gerust contact met ons op. Onze experts staan graag voor je klaar om te helpen.

Deel dit bericht

Bekijk meer nieuws

Energiebetalingsplicht

Aanscherping energiebesparingsplicht

Vanaf 1 juli 2023 is de installatie van zonnepanelen definitief verplicht volgens de energiebesparingsplicht.
Energie leveren 2023

Energie leveren

Leer wat energie leveren inhoudt, hoe je zelf energie kunt opwekken met zonnepanelen, windturbines en meer. Ontdek de voordelen!
Slimme besparingstips Energie

Vijf slimme energie besparingstips

Leer vijf slimme besparingstips om je energierekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere wereld. We delen graag onze in duurzame oplossingen.
Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen 2023

De mogelijkheden van subsidie zonnepanelen 2023 zijn eindeloos. Wij helpen je bij het vinden van de juiste subsidie voor jouw zonnepanelen.
Groene stroom weiland

Groene stroom

Ontdek hoe hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, water en biomassa worden omgezet in elektriciteit zonder schadelijke uitstoot van broeikasgassen.
Warmtepomp duurgroei

Warmtepomp

De warmtepomp is een goede aanvulling op zonnepanelen. Wat is een warmtepomp is, hoe werkt hij en waarom zou je er een moeten hebben?