fbpx

Aanscherping energiebesparingsplicht

zonnepanelen per 1 juli definitief verplicht

De Nederlandse overheid heeft een reeks nieuwe regels en wetten aangekondigd. Een van de meest opvallende wijzigingen is de definitieve verplichting voor bedrijven en instellingen om zonnepanelen te installeren. In dit artikel leggen we uit wat deze energiebesparingsplicht is en hoe het bijdraagt aan een duurzamere toekomst. 

Aanscherping van de energiebesparingsplicht

Bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur stroom aardgas verbruiken zijn verplicht om zonnepanelen te installeren. Deze verplichting komt voort uit de energiebesparingsplicht die is vastgelegd in het Activiteitenbesluit milieubeheer. Het doel is om energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen een periode van vijf jaar terugverdienen.

Voor wie geldt de verplichting?

De verplichting geldt voor bedrijven en instellingen die voldoen aan de Wet milieubeheer-inrichtingen. Daarnaast vallen ook bedrijven onder het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS). De glastuinbouwsector en bedrijven die een omgevingsvergunning milieu nodig hebben, vallen onder de energiebesparingsplicht. Hierbij kun je denken aan afvalverwerkingsbedrijven en bedrijven in de zware industrie. 

Speciaal voor deze sectoren is een aparte lijst en methodiek opgesteld vanwege afwijkende energieprijzen. Hiermee wil de overheid de duurzaamheid in deze sectoren verder stimuleren en bijdragen aan een groenere toekomst.

Wat zijn de erkende maatregelenlijsten?

Om de verplichting concreet te maken, zijn er erkende maatregelenlijsten opgesteld. Deze lijsten bevatten verschillende maatregelen voor energiebesparing en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. 

De erkende maatregel ‘zonnepanelen’ is specifiek bedoeld voor grotere daken vanaf 2.000 vierkante meter die nog geen zonnepanelen hebben. Het is belangrijk dat het dak de komende 10 jaar niet gerenoveerd hoeft te worden en dat de verzekeraar akkoord gaat zonder de verzekeringspremie significant te verhogen.

Verantwoordelijk voor duurzame vooruitgang

Naast de verplichting om zonnepanelen te installeren, hebben bedrijven en instellingen ook een belangrijke rol in het verstrekken van informatie en het doen van onderzoek. Deze verantwoordelijkheid is vastgelegd in de wet en heeft als doel de voortgang van duurzame maatregelen te monitoren en te stimuleren. 

Bedrijven en instellingen moeten elke 4 jaar rapporteren over de genomen maatregelen en plannen voor de toekomst. Dit rapportageproces vindt plaats via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), waarbij de gegevens worden geanalyseerd en gebruikt om de energietransitie verder te bevorderen.

Conclusie energiebesparingsplicht

Met de invoering van deze nieuwe regels en wetten per 1 juli 2023 neemt Nederland een belangrijke stap richting groene stroom en een duurzamere toekomst. Met de aanscherping van de energiebesparingsplicht verminderden we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Samen werken we aan een groenere en energiezuinigere samenleving, waarin duurzaamheid centraal staat.

Wil jij ook niet langer wachten op een groene toekomst? Vraag dan een offerte bij ons aan!

Deel dit bericht

Bekijk meer nieuws

Energiebetalingsplicht

Aanscherping energiebesparingsplicht

Vanaf 1 juli 2023 is de installatie van zonnepanelen definitief verplicht volgens de energiebesparingsplicht.
Energie leveren 2023

Energie leveren

Leer wat energie leveren inhoudt, hoe je zelf energie kunt opwekken met zonnepanelen, windturbines en meer. Ontdek de voordelen!
Slimme besparingstips Energie

Vijf slimme energie besparingstips

Leer vijf slimme besparingstips om je energierekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzamere wereld. We delen graag onze in duurzame oplossingen.
Subsidie zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen 2023

De mogelijkheden van subsidie zonnepanelen 2023 zijn eindeloos. Wij helpen je bij het vinden van de juiste subsidie voor jouw zonnepanelen.
Groene stroom weiland

Groene stroom

Ontdek hoe hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, water en biomassa worden omgezet in elektriciteit zonder schadelijke uitstoot van broeikasgassen.
Warmtepomp duurgroei

Warmtepomp

De warmtepomp is een goede aanvulling op zonnepanelen. Wat is een warmtepomp is, hoe werkt hij en waarom zou je er een moeten hebben?