Warmtepomp

Een trendy topic. Misschien hoor je nu voor het eerst over warmtepompen, kwam het voorbij in de krant of vertelde je oom erover op een verjaardag. Vooral rond de wintertijd, wanneer het buiten koud is, wordt erover geschreven: de warmtepomp. Een oplossing die je kunt installeren om je energierekening laag te houden. In deze blog vertellen we je meer over warmtepompen, hoe ze werken en wat de voordelen ervan zijn

Auteur:

Nick Slaghuis

Datum:

July 14, 2023

Leesduur:

5 minuten

Wat is een warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgeving haalt. Dit kan zijn uit de lucht, bodem of grondwater. Ze worden gebruikt om de lucht uit de omgeving van een huis of gebouw te verwarmen. Het is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Aangezien de cv-ketel op aardgas werkt en een warmtepomp op elektriciteit.


Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp zit hem letterlijk in de naam. In warmtepompen circuleert vloeistof. Deze vloeistof wordt rondgepompt in een gesloten circuit. Uiteindelijk wordt de vloeistof verplaatst naar de plekken waar het gebouw verwarmd wordt. Een warmtepomp bestaat uit drie hoofdonderdelen:

  1. De verdamper
  2. De compressor
  3. De condensor


In de verdamper wordt de vloeistof opgewarmd door de warmte uit de bron. bijvoorbeeld de buitenlucht. Hierdoor verdampt de vloeistof en wordt het gasvormig. Dit gas wordt vervolgens naar de compressor gepompt, waar het wordt samengedrukt en verder wordt verhit. De temperatuur van het gas stijgt hierdoor nog verder. Als laatste stap wordt het gas naar de condensor geleid. Hier geeft hij zijn warmte af aan het verwarmingssysteem. Zoals de vloerverwarming of radiatoren van een gebouw.


Na het afgeven van de warmte, koelt het gas af. Waarna het weer verandert in een vloeistof. Met de vloeistof begint het proces weer opnieuw. De cyclus van het verdampen, comprimeren en condenseren gebeurt met lucht uit de omgeving. Hierdoor is een warmtepomp efficient en duurzaam, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.


Verschil warmtepompen en zonnepanelen

Hoewel zonnepanelen ook bijdragen aan het verduurzamen van een huis, zijn ze niet hetzelfde als een warmtepomp. Zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonlicht en kunnen deze gebruiken om een huis van stroom te voorzien. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte op te wekken en het huis te verwarmen. Zonnepanelen zijn dus een goede aanvulling op een warmtepomp. Zonnenpanelen zorgen ervoor dat de stroom die nodig is voor de warmtepomp, ook duurzaam wordt opgewekt.


De voordelen op een rij

Een warmtepomp heeft verschillende voordelen ten opzichte van een cv-ketel. Zoals eerder benoemd is het een duurzamer alternatief, omdat het geen gebruik maakt van aardgas en dus geen CO2-uitstoot veroorzaakt. Daarnaast kan het de energierekening flink verlagen, omdat het efficiënter werkt dan een cv-ketel. Een bodemwarmtepomp kan ook worden gebruikt voor koeling in de zomer, zo is je huis het hele jaar door comfortabel. Tot slot kan het de waarde van een huis verhogen, omdat het bijdraagt aan een duurzame en energiezuinige woning met een korte terugverdientijd.


Waarom je een warmtepomp moet hebben

Al met al zijn er genoeg redenen om dit product te overwegen. Bovendien zijn zonnepanelen een goede aanvulling op de warmtepomp. Het is zeker het overwegen waard wanneer je op zoek bent naar een manier om je huis te verduurzamen en kosten te besparen. Benieuwd welke soorten warmtepompen er zijn? Vraag het een van onze experts.

Neem contact met ons op!